Semua perkara yang ingin anda ketahui ada di sini.

Resipi : Kimchi

♠ Posted by Unknown in at 6:24 PTG
Bahan-bahan

- Napa cabbage (3 biji/10 pound)

                                   

- 1 cawan Garam
- 1/2 cawan Sweet rice flour ( Niena guna tepung beras je , tak jumpa tepung ni )
- 1/2 cawan gula
- 1 cawan bawang putih ( Niena kurangkan )
- 1.5 inci halia ( Boleh kurang kan sebab bau dia menyengat )
- 1 biji bawang India

                                     

- 1 cawan sos ikan ( Beliaberguna.blogspot guna sos tiram sebab tak ada sos tiram keluaran Malaysia )
- Serbuk cili (ikut selera )

* Tanpa serbuk cili : tak pedas
* 1 cawan : Sedang-sedang pedas
* 2 cawan : Pedas
* 2 1/2 cawan : Sangat pedas


                                              
                               Beliaberguna.blogspot guna jenama ni je .. (Pedas gilak oi ! )

- 3 ikat Daun kucai (ikatan yg sedang)
- 7 batang Daun bawang
- 2 batang lobak merah
- 1 batang lobak putih


 Cara-cara dia kena baca betul-betul ya .. Ada 3 langkah penting .. Beliaberguna akan namakan step 1 , step 2 , step 3 dan step 4 ya ..


Cara-cara

Step 1 ( Salting Cabbage)
- Potong kubis seperti dalam gambar




- Buang bahagian bawah kubis yang keras tu .. Belah dua lagi jika kubis besar ..



- Potong kubis seperti dalam gambar



- Cuci kubis sebanyak 3 kali ( Jika korang taburkan garam pada kubis tanpa cuci , proses pengasinan akan mengambil masa yang lama: ini adalah proses osmosis)




- Tapis kubis .. Tak perlu sampai kering .. ( Beliaberguna.blogspot buat 2 jenis kubis , 1 yang dipotong kecil , 1 lagi yang besar , yang macam korang tengok dalam Running Man tu .. Yang besar tak perlu potong bahagian bawah kubis yang keras tu .. )

- Masukkan kubis tadi dalam besin dan tabur kan garam .. Ambil sedikit kubis lalu gaulkan dengan sedikit garam .. Buat sikit demi sikit sebab kubis tu banyak .. Jangan terus gaulkan semua kubis sekaligus dengan 1 cawan garam .. Nanti masinnya tak rata ..



 Ini cara taburkan garam pada kubis besar tadi , daun demi daun .. Lebihkan garam pada batang kubis supaya cepat masin kerana batang kubis agak tebal dan lambat meresap rasa masin ..



- Perapkan / biarkan kubis selama 2 jam .. Setiap 30 minit , gaulkan kubis ..
- Selepas 2 jam , cuci kubis bersih-bersih ..
- Tapis dan biarkan sebentar ..

Step 2 (Porridge)

- 3 cawan air dan 1/2 tepung beras dibancuh dalam pan .. Apabila sudah larut , panaskan atas api kecil ..
- Tidak boleh tinggal , kacau sehingga likat ..
- Setelah paste likat (seperti dalam gambar) , masukkan 1/2 cawan gula ..



 Setelah mendidih , matikan api .. Masukkan porridge dalam basin ..

Step 3 (Kimchi Paste)
- 1 cawan sos ikan , 1 cawan bawang putih , 1 biji bawang india , 1.2 inci halia dan blenderkan semua bahan ..
- Campurkan semua bahan yang diblender dengan porridge dalam basin tadi ..
- Masukkan serbuk cili (ikut citarasa korang) dan gaulkan semua bahan ..




- Potong daun bawang secara serong , potong daun kucai mengikut panjang yang disukai , hiris halus lobak putih , lobak merah .. Gunakan sagat pun boleh.



- Ini contoh hirisan sayur ya ..






- Campurkan semua sayur-sayur dalam basin yang mengandungi porridge dan bahan yang blender tadi ..


Ok , kimchi paste dah siap ye korang ..









Step 4 (Mixing Kimchi)
- Masukkan kubis dalam kimchi pastedan gaulkan sedikit demi sedikit ..








- Setelah selesai gaulkan kubis dengan kimchi paste , simpan kimchi didalam bekas kedap udara .. Wajib tekan permukaan kimchi dalam bekas agar udara tak masuk .. Kalau udara masuk , kimchi korang akan berkulat ..



Ini gambar kubis yang telah digaul dengan sebati dengan kimchi paste ..




- Untuk mempercepatkan proses ferment , ambil sedikit kimchi didalam bekas kecil .. Kimchi akan lambat jadi jeruk dalam bekas yang besar ..



- Simpan dalam masa 1-2 hari untuk ferment (jeruk) .. Pastikan setelah ambil sedikit kimchi , sila tekan permukaan kimchi tersebut agar tak berkulat dan tiada ruang udara didalam bekas kimchi ya ..

Q & A
1. Q:Macam mana nak tahu dia dah jadi jeruk ?
A:Apabila ada bubble kecil dan permukaan kimchi berair .. Kimchi ni akan jadi masam ya .. Tak tahu masam dia macam mana sebab Niena punya belum jadi jeruk ..













0 ulasan:

Catat Ulasan

Click plz..